{ "title": "Düdüklüde Yeşil Mercimek", "image": "https://www.yesil.gen.tr/images/duduklude-yesil-mercimek.jpg", "date": "21.01.2024 12:24:21", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Düdüklüde yeşil mercimek, karbonhidrat içermesine rağmen sindirilmesi uzun zaman aldığı için kana da yavaş yavaş karıştığından dolayı insanı uzun süre tok tutan kalorisi düşük sağlıklı ve lezzetli mucizevi bir yemektir. Kuru baklagillerden folik asit kaynağı olan haftada en az bir kere tüketilmesi gereken bir yemektir. Dengeli beslenmek için ve kiloları dengede tutmak için düdüklü tencerede mercimek tüketilmesi gereken en önemli yemeklerden birisidir.

Düdüklüde Yeşil mercimeği yapmak için gereken malzemeler
Yeşil mercimeğin, az önce saydığımız bunca güzel özelliğini yani besin değerini kaybetmemesi için çok doğru bir şekilde pişirilmesi önemlidir. Yeşil mercimek bir gece önceden üzerine iki parmağını geçmeyecek kadar tuzlu suda bekletmekte fayda vardır. Ertesi gün bu suyu döküp yerine yenisini koyarak mercimeği yeniden yıkamalıyız. Yemeğinizi artık dilediğiniz şekilde yapabilirsiniz. Bir gece önceden suda bekletmeye almayı unuttuğunuzu düşünürsek yeşil mercimeği yedikten sonra gaz problemi yaşamamanız için içerisinde biraz da olsa kimyon konulmasında fayda vardır.

Düdüklüde yeşil mercimeğin nasıl yapılır?

Bir gece önceden beklettiğiniz mercimeğin suyunu süzülerek sudan çıkardınız. İçerisinde taş olmadığından emin olduktan sonra tekrar ikinci bir suyla yıkadıktan sonra yeniden tencereye koymak için süzgeçten geçirilir. Hazırladığımız yeşil mercimeği düdüklüye koyup üzerini iki parmak kadar geçen su ilave edilerek kapağı katılır. Yaklaşık olarak on dakika kaynatıldıktan sonra haşlanan yeşil mercimekler süzgeçten geçirilerek bekletilirken tekrar düdüklü tencere içerisine yapımızı koyarak kavurmak için soğanları ve çarliston biberleri doğranmış şekilde yağın içerisine ilave edilir. Doğranan ve tencereye ilave edilen çarliston biber ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulduktan sonra içerisine salçamızı ilave ederek biraz da su eklenerek salça eritilir. Daha sonrasında yeşil mercimek ve gereken miktarda su ilave edilir. Devamında belirttiğimiz miktarlarda pul biberi nane ve tuz ilave edilir ve karıştırılır. Eğer ki mercimeğin yendikten sonra gaz yapmasını istemiyor iseniz birazda kimyon eklemenizde fayda vardır. En son olarak da düdüklü tencerenin kapağı kapatılarak düdüklünüzün kuru baklagilleri pişirme süresine göre yeşil mercimek düdüklüde pişirilir. Artık yemeğimiz pişmiş ve hazırdır. Afiyetler olsun.
" } ] }