{ "title": "Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası", "image": "https://www.yesil.gen.tr/images/eristeli-yesil-mercimek-corbasi(1).jpg", "date": "21.01.2024 20:12:11", "author": "belkıs soysal", "article": [ { "article": "Erişteli yeşil mercimek çorbası, Erişte kesme veya kespe kazakça, kence Azerice, Türkçede erişte olarak denir. Erişte un, yumurta, yağ ve tuz karışımı olan hamurun kibrit çöpü kadar kesilmesi sonucu elde edilen bir tür makarna çeşididir. Hamurun en büyük özelliği yumurtasının çok fazla koyularak tutucu olmasını sağlamaktadır. Erişte dünyanın birçok yerinde farklı çeşitlerde yapılmaktadır. Orta Asya ülkelerinde kesme adı verilerek kullanılır. Anadolu'da da kışlık yiyecek olarak yapılır ve tüketilir. Erişte ince halinde kesilip kurutulmuş hamurdur. Eriştenin kesimi oldukça ince olmaktadır. Erişteyi iç Anadolu bölgesinde çok fazla yapılarak, nem ve güneş almayan yerde korunarak kışın tüketilir. Kışlık bir yiyecek türüdür. Eriştenin her türlü yemeği yapılarak kullanılır, eriştenin çorbası, yoğurtlu makarnası, mercimekli, nohutlu çorbası ve daha birçok şekilde kullanılır. Eriştenin kışın daha çok çorbası kullanılarak tüketilir.

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Malzemeleri
Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

Mercimekleri önce yıkarız, sonra yıkanan mercimeği pişireceğimiz tencerenin içinde yarım saat ıslatırız. Mercimekler yarım saat ıslatıldıktan sonra bir buçuk litre suyla ocağa pişirmeye koyarız, pişip açıldığı zaman içine domates salçasını ilave ederiz, salçayı koyduktan sonra iki üç dakika kaynatıp içine nohutlarını ilave ederiz. Daha sonra erişteleri içine koyup erişteler pişene kadar kaynatmaya devam ederiz. Çorba kıvamı katı ise içine su ilave edebiliriz sonra pişirmeye devem ederiz. Eriştenin kıvamı iyi ise sosunu yapmak için ayrı bir ocakta, ayrı bir tavanın içine yağını, sarımsağını koyarak kavururuz, kavrulduktan sonra içine biber salçasını ilave ederiz. Salçayla yağını iyice karıştırıp kavururuz ve daha sonra baharatlarını ilave ederiz. Nanesini, yağı ocaktan aldıktan sonra içine ekleriz ve sonra eriştenin içine katarız ve beş dakika kadar daha erişteyle kaynadıktan sonra altını kapatıp ocaktan alırız.

Afiyet olsun.
" } ] }