{ "title": "Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası", "image": "https://www.yesil.gen.tr/images/eristeli-yesil-mercimek-corbasi(1).jpg", "date": "21.01.2024 20:12:11", "author": "belkıs soysal", "article": [ { "article": "Erişteli yeşil mercimek çorbası, Erişte kesme veya kespe kazakça, kence Azerice, Türkçede erişte olarak denir. Erişte un, yumurta, yağ ve tuz karışımı olan hamurun kibrit çöpü kadar kesilmesi sonucu elde edilen bir tür makarna çeşididir. Hamurun en büyük özelliği yumurtasının çok fazla koyularak tutucu olmasını sağlamaktadır. Erişte dünyanın birçok yerinde farklı çeşitlerde yapılmaktadır. Orta Asya ülkelerinde kesme adı verilerek kullanılır. Anadolu'da da kışlık yiyecek olarak yapılır ve tüketilir. Erişte ince halinde kesilip kurutulmuş hamurdur. Eriştenin kesimi oldukça ince olmaktadır. Erişteyi iç Anadolu bölgesinde çok fazla yapılarak, nem ve güneş almayan yerde korunarak kışın tüketilir. Kışlık bir yiyecek türüdür. Eriştenin her türlü yemeği yapılarak kullanılır, eriştenin çorbası, yoğurtlu makarnası, mercimekli, nohutlu çorbası ve daha birçok şekilde kullanılır. Eriştenin kışın daha çok çorbası kullanılarak tüketilir.