{ "title": "Erişteli Yeşil Mercimek", "image": "https://www.yesil.gen.tr/images/eristeli-yesil-mercimek.jpg", "date": "19.01.2024 08:21:50", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Erişteli yeşil mercimek, çorba çeşitleri içerisinde hem lezzeti hem de yapılışı bakımından aile bireylerimize severek ikram edeceğiniz bir yemektir. Çorbamızı yaparken erişteleri ister hazır alabilir isterseniz de kendiniz yapabilirsiniz. Hamurunu kolaylıkla hazırlayabileceğiniz eriştelerin kendi yapımınız olması çorbanın lezzetini her zaman daha güzel yapacağına eminim.

Erişte hamuru için gereken malzemeler
Erişte hamuru nasıl yapılır?

Bu malzemeler ile hazırladığınız hamuru açma kıvamına gelinceye kadar yoğurun ve avuç içiniz kadar bezeler halinde ayırın. Ayrılan bezeleri teker teker bir oklava yardımı ile açarak hazırlayın. Açtığınız hamuru bir bıçak yardımı ile istediğiniz ölçülerde küçülterek bütün bezelere aynı işlemi uygulayın. Doğranmış parçaların içerisine aralarda un ilave ederek birbirine yapışmasının önüne geçebilirsiniz. Güneşe bir bez üzerine sereceğiniz erişteleri kurutun. Artık erişteli çorba yapmak için kullanacağınız erişteler kurumuş ve hazır hale gelmiştir. Tabii bunu önceden yapıp hazırlayıp buzdolabında uzun kullanımlar için muhafaza etmenizde fayda vardır.

Erişteli mercimek çorbasının malzemeleri
Erişteli Yeşil Mercimek Nasıl Yapılır?

Yeşil mercimekler yıkandıktan sonra belirttiğimiz miktarda kaynar suyun içerisinde haşlanır ve siyaha dönen suyundan mercimekler süzgeç yardımı ile süzülür. Hazırladığımız tencerenin içerisine zeytinyağımızı koyarak biraz ısındıktan sonra küçük, küçük doğranan soğanları ve sarımsakları yağda kavurmak için ilave ederiz. Soğan ve sarımsaklar ölünce yani pembeleşmeye başladığında salçamızı koyar ve eritiriz. İyice özleştikten sonra haşladığımız yeşil mercimekleri ilave ederek karışımımızı birazda böyle kavurduktan sonra gereken miktarda kaynamış suyu ilave ederek mercimekleri pişiririz suyun mercimekle kıvamının koyulaşması oluştuğunda, eriştelerimizi içerisine koyarak erişteler şişip yumuşayıncaya kadar bekleriz. Bu arda tuzumuzu, pul biberimizi, kara biberimizi ve nanemizi ilave ederiz. Özleşip kıvama gelen çorbamız artık pişmiş ve servise hazır hale gelmiştir. Ekşi olarak içmek isterseniz çorbayı kaynama esnasında içerisine nar ekşisi ya da limon ilave edebilirsiniz.

Servise hazır olan çorbamızı kaselere koyduktan sonra görsel olarak albenisi olsun derseniz bir demet maydanozdan yaprakları kopararak süsleme yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }