{ "title": "Gebelikte Yeşil Akıntı", "image": "https://www.yesil.gen.tr/images/gebelikte-yesil-akinti.jpg", "date": "19.01.2024 07:22:38", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Gebelikte yeşil akıntı, hamilelikte akıntı görülmesi normal bir durumdur. Anne adaylarının çoğunda ortaya çıkan vajinal akıntı, östrojen hormonunun yükselişinden dolayı rahim boynu salgı bezlerinin salgısının artmasına bağlıdır. Genellikle fizyolojik akıntıdır ve zararsızdır. Tedaviye gerek duyulmaz. Hamile bayanları en çok rahatsız eden ve telaşlandıran sorunlardan biridir vajinal akıntılar. Gebeliğin başında başlar ve sonuna doğru artış gösterir. Aslında; gebelik öncesi görülen adet dönemindeki akıntılardan pek farkı yoktur. Bayanlarda görülen bir miktar akıntı günümüzde normal kabul edilmiştir. Fakat yine de bu akıntının, fizyolojik akıntı mı yoksa bir enfeksiyona bağlı mı ortaya çıkıp çıkmadığından emin olmak lazımdır. Nitekim fizyolojik dediğimiz akıntılar renksiz ve kokusuzdur. Enfeksiyon durumlarında, akıntının rengi sarı-yeşil renkte ve peynirimsi bir kıvamda, kokulu olarak belirtiler verir. Bunların yanı sıra kaşıntı ve yanma gibi başka problemler de hissedilebilir.

Gebelikte yeşil akıntı neden olur?

Kadınların geneli vajinal akıntılardan dolayı doktora başvurmaktadır. Doğurganlık yaşına gelmiş her bayanda bu tür akıntılar görülür. Çünkü; vajinal akıntı ile salgılanan asitler sayesinde zararlı bakterilerin üremesi önlenir ve normal vajina florası korunur. Ancak bazı akıntılar vajinal enfeksiyonların habercisi olabilir. Özellikle gebelik ile mantar mikrobu artış gösterir. Bazen bir neden olmaksızın vajinaya tatbik edilen su, alınan antibiyotikler veya stres bile vajinada enfeksiyona yol açabilir. Hamilelik döneminde değişim gösteren glikojen miktarı mantar enfeksiyonlarına uygun ortam hazırlar. Diğer enfeksiyonlara neden olan mantar tedavi edilebilir bir problemdir. Ciddi bir rahatsızlık olmasına rağmen mantar enfeksiyonu bebeğe kadar ulaşıp zarar vermez.

Bayanlarda gebelik öncesi ve gebelik boyunca vajinada akıntı olmasını sağlayan bakteri enfeksiyonu da ortaya çıkabilir. Bu bakteri çoğunlukla cinsel ilişki ile bulaşır. Gebelikte görülen yeşil akıntının ilk nedenlerinden biridir. Erken doğuma sebep olabilir. Tedavi edilmezse bebeğe ulaşma ihtimali olduğu için fark edildiği zaman doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Yeşil akıntı, cinsel ilişki sırasında ve idrar yaparken rahatsızlık verebilir. Yeşil akıntı ile ateş, kusma ve bulantı, karın ağrısı ve nabız düşmesi varsa mutlaka doktora gidilmelidir.

Teşhis ve tedavisi nasıl yapılır?

Uzman doktor ve jinekologlar tarafından muayene sonucu kültür yolu ile teşhis konulur ve ilaç tedavisine başlanır. Hamilelikte birçok ilacın kullanılması sakıncalı ve yasak olmasına rağmen akıntı sebebi ile verebilecek ilaçların herhangi bir tehlikesi bulunmamaktadır. Aksine vajinadaki iltihabın doğum esnasında bebeğe geçmesi engellenir ve bebeğin doğduktan sonra pamukçuk olma oranı düşürülür. Unutmayalım ki, hiçbir doktor bebeğinize zarar verecek bir ilaç tavsiye etmez. İlaçların yanı sıra vajinal temizliğe de dikkat edilmesi gerekir. Özellikle havuz ve duş yerlerinin hijyenik olması lazım. Gün içinde sık sık iç çamaşırlarınızı değiştirmeli ve pamuklu çamaşırlar tercih edilmeli. Vajina içi sabun veya şampuan gibi kimyasallarla yıkanmamalı. Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılmalı. Parfümlü tuvalet kâğıtlarından uzak durmalı ve tuvalet temizliği önden arkaya doğru yapılmalı. Genital bölge kuru tutulmalıdır. Yeşil akıntının tedavi edilmesi annenin rahat olabilmesi, bebeğin iltihaplanmaması ve sağlıklı cinsel ilişki için önemlidir.
" } ] }