{ "title": "Kıymalı Yeşil Mercimek", "image": "https://www.yesil.gen.tr/images/kiymali-yesil-mercimek.jpg", "date": "21.01.2024 07:18:39", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Kıymalı yeşil mercimek, Kuru baklagiller familyasından olan mercimek nohut ve kuru fasulye gibi bakliyatların, yemeğini yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi eski ve yeni mahsul olup olmadığını bilmenizdir. Yeni mahsul bakliyat ürünleri daha çabuk pişer ve suyu çok fazla çekmezler, eski mahsul yeşil mercimek ise daha geç pişer ve daha çok su harcar. Buda biz bayanların hem yaptıkları yemeğin lezzetini hem de pişirmedeki kolaylıkları olumsuz olumlu etkilemesine neden olur. Şimdi gelelim bugünkü tarifimize kıymalı yeşil mercimek vitamin değeri çok yüksek olan bir yemektir. Çocuklarımızın gelişim evresinde rahatlıkla tüketebileceği ve büyümelerine yardımcı olacağı bir yemektir. Unutmayalım ki kuru baklagiller her zaman besin değeri çok yüksek gıdaların başında gelir ve her mevsimde yapılabileceği yemek çeşitleri mevcuttur. En az haftada bir gün mutlaka çocuklarınıza kuru baklagillerden bir yemeği yedirmenizde fayda vardır.

Kıymalı yeşil mercimeğin malzemeleri
Kıymalı yeşil mercimeğin nasıl yapılır?

Yeşil mercimek bir gece önceden suya ıslanır ve bekletilir. Ertesi gün kara suyunu bırakan yeşil mercimeği süzgeç yardımıyla bu sudan arındırılır ve yeniden yıkanarak süzülür. Yeşil mercimeklerimizi tencerenin içerisine kaynar su ilave edip haşlamaya bırakırız. Haşlama işlemi bittikten sonra suyu tekrar süzülür ve süzgeçte bekletilir.

Diğer taraftan küçük doğradığımız soğanları sıvı yağımızı tencere içerisine alıp ocak üzerine koyarız ve kavurmaya başlarız. Soğanlar pembeleşmeye başladığında domates salçamızı biraz su ilave ederek eritmesini ve kavrulmasını bekleriz. Hazır olan soğanların üzerine kıymamızı ilave ederek karıştırırız. Kıyma suyunu iyice salana kadar ocakta pişirmeye devam ederiz. Suyunu bırakan kıymanın üzerine tuzumuzu, kara biberimizi, pul biberimizi ilave ederiz ve ara ara karıştırarak kıymamızın baharatlarla özleşerek pişmesini bekleriz. Bu arada kenarda beklettiğimiz yeşil mercimeğimizi alıp kıyma harcımızın içerisine ilave ederek yine yeteri kadar kaynamış suyumuzu ilave ederiz. Bu su miktarı tencerenin üzerini geçer geçmez gibi olmalıdır.

Kıymalı yeşil mercimeğimizin kısık ateşte tencerenin ağzı kapalı vaziyette ortalama on dakika kadar pişirdikten sonra artık yemeğimiz hazır hale gelmiştir.

Ayrıca mercimeği yedikten sonra gaz oluşumunu önlemek için içerisine tercihen kimyon baharatı da ekleyebilirsiniz. Özellikle midede gaz sorunu yaşayan kişilerin mutlaka kullanmasında fayda vardır. Çünkü kimyon atılmadığı takdirde yeşil mercimek ağır bir gaz oluşu gerçekleştirir. Buda rahatsızlığı olan kişilerde çok olumsuz sonuçlar yaratabilir.

Artık yemeğimizi afiyetle yiyebilirsiniz.
" } ] }