{ "title": "Yeşil Bitkiler", "image": "https://www.yesil.gen.tr/images/yesil-bitkiler.jpg", "date": "21.01.2024 11:15:00", "author": "Tuğba Özşimşek", "article": [ { "article": "
Yeşil Bitkiler, Bitki hücresinin sitoplazmasında dağınık halde bulunan koloroplastlardaki pigmentlere klorofil denir. Klorofil bitkilerdeki yeşil rengi oluşturan ana maddedir. Yeşil bitkilere şöyle bir göz atalım:

Yoğurt Otu: Yoğurt otu, kökboyasıgiller familyasına aittir. Eskiden peynir yapımında kullanıldığı için bu adı almıştır. Ana vatanı Asya ve Avrupa'dır. Ülkemizde de birçok yerde yetişmektedir. Bu bitki türü yeşil ve beyaz renkli olup, çiçekleri salkım şeklinde, sapları da uzundur. Bala benzeyen tatlı bir kokusu vardır. Fakat tadı acıdır. Yapılan kazı çalışmalarında daha eski dönemlerde yoğurt otuna ait tohum kalıntılarına rastlanmıştır. Faydaları ise; kanı temizler, idrar söktürücü özelliğe sahiptir, uykusuzluğa iyi gelir, ağız içi yaralarını tedavi eder.

Yeşil Yulaf: Otsu bir tahıl bitkisi olan yeşil yulaf buğdaygiller familyasındandır. Ana vatanı Avrupa ve Asya'dır. Ülkemizde de belli bölgelerde yetiştirilir. (Ege, Marmara ve İç Anadolu Bölgesi). Serin ve nemli iklimleri sever. Yeşil yulaf iyi bir besin kaynağıdır. İçeriğinde mineral, nişasta, protein bulunur. Eski dönemlerin en meşhur yemeklerinden biri yeşil yulaf lapası idi. Faydalarına değinecek olursak; bağırsak hastalığı, stres, uyku problemi, kan şekerini düşürmeye, vücut direncini artırma etkisi büyüktür.

Reyhan: Deniz kıyısı olan bölgelerde yetişen reyhan, ballıbabagiller familyasına aittir. Hindistan'da yetişmektedir. Fakat asırlar önce Ortadoğu'ya tıbbi amaçlı getirilmiştir. Birçok ülkede kokusu ile ünlü bir bitkidir. Faydası ise; mide bulantısı, öksürük, ağız içi yaralarına iyi geldiği bilinir.

Melisa: Dört mevsim yeşilliği ile bilinen melisa, nane familyasındandır. Güney Afrika ve Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. İnsana hafiflik hissi veren limon kokusuna sahiptir. Eski dönemlerde tütsü olarak kullanılmıştır. Faydaları; baş ağrısı, stres ve yorgunluk, gaz sancısı, depresyon, ateş düşürmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.

Kurt Pençesi: Çok yıllık ve her mevsim yeşil olan kurt pençesi gülgiller familyasına aittir. Ana vatanı Kuzey Amerika, Avrupa ve Anadolu'dur. Ülkemizde de birkaç şehirde yetişmektedir. (Çoruh, Trabzon, Rize). Genellikle dağların nemli bölgelerinde yetişir. Yapılan kazılarda fosillerine rastlanmıştır. Önemli bir uyarıda bulunmalıyız ki bu bitki tedavi amaçlı kullanılacaksa muhakkak bir uzmana danışılmalıdır. Faydaları; nefes darlığına, eklem ağrısı ve kramplara iyi geldiği bilinir.

Yeşil Çay: Kuvvetli ana köke sahip bu bitki çaygiller familyasındandır. Yurt dışında Japonya ve Çin'de, ülkemizde ise Trabzon ve Rize'de yetişmektedir. İlk kullanımı milattan öncesine dayanmaktadır. Faydaları; diş çürüğünü önler, zayıflatır, kalp hastalığına iyi gelir, metabolizmayı hızlandırır.

Nane: Kuvvetli kokusu ile bilinen nane ballıbabagiller familyasına aittir. Akdeniz bölgesinde yetişen nane ülkemizde hemen hemen her yerde yetişmektedir. Hem taze hem de kurutularak tüketilir. Ayrıca tarih boyunca parfüm imalatında yararlanılmıştır. Faydaları; grip, mide ağrısı, stres, ağız kokusu ve astıma iyi geldiği bilinir.

Ihlamur: Yürek şeklini andıran yaprakları bulunan bu bitki ıhlamurgiller familyasındandır. Kuzey Yarımküre'de yetişir. Ülkemizde ise her bölgede yetişebilir. Kendine has güzel bir kokuya sahiptir. Soğuk algınlığı, migren ağrıları, karaciğer rahatsızlığı ve göğüs yumuşatmaya iyi gelir.

" } ] }