{ "title": "Yeşil Böcek", "image": "https://www.yesil.gen.tr/images/yesil-bocek.jpg", "date": "21.01.2024 16:46:37", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "
Yeşil böcek, diye bildiğimiz böcekler başkalaşım geçiren böceklerdendir. Gelişim evreleri sırasında değişime kademe kademe uğrarlar. Eklem bacaklılar sınıfından olan bu yeşil böcekler nezara viridula türü ve cinsindendir. Yetişmiş ergen olmuş bir yeşil böcek ortalama on beş mm. Boyuna kadar ulaşabilir. Nimfleri ergine benzer ve yeşil ile kahve rengi arasında renkleri vardır. İlk yumurtlama dönemlerinde toplu halde bulunurlar ama sonrasında dağılım gösterirler. Ergin ve nimfler yani değişime uğrayanları bitkilerin ya da meyvelerin yaprakları ve gövdelerinden beslenerek hayatlarını devam ettirirler. Bir yıl içerisinde ortalama olarak üç kere döllenme yaparlar. Bitkilerin özleri ile beslenen bu yeşil böcekler enli ve sert bir yapıya sahiptirler. Yeşil böceklerin en belirgin özellikleri arasında dışarıya salgıladıkları pis kokularıdır.

Yeşil böceklerin bitkilere zararları nelerdir?
Yeşil böceklerin en çok zarar verdiği gıdalar
Bu böceklerin bir başka çeşidi vardır ki oda fındık yeşil kokarcası olarak adlandırılır. Bu yeşil böcek özellikle fındık ağaçlarındaki fındıklara çok büyük zararlar verir. Fındık yetiştiriliği olan Türkiye ve İtalya'da bu böcek türü ile ilgili birçok sıkıntı yaşanmaktadır. Bu yeşil böceğin yumurtaları fıçı şeklinde ve ilk yumurtlamanın konulduğu yerde yeşil haldedir. Zamanla açılan rengi neredeyse morumsu bir görünüm alır. Her bir yumurtanın olgunlaşıp kırılma dönemi sekiz gün kadardır. Kümeler halinde bırakılan yumurtaların hepsi kendi kümeleri içerisinde aynı zamanda açılırlar. Yumurtaların sağlıklı doğanları ortalama olarak %98 civarındadır.

Bu fındık yeşil kokarcası olarak adlandırdığımız böceğin belirli nimf evreleri vardır bu evreler
Yeşil böceklerden, bitki ve meyvelerinizi korumak için çevresinde olan yabani bitkileri temizlemeli ve çayır ormanlık alanlara yakın yerlere ekim yapılmamalıdır. Bitki başına beş ergin-nimf var ise mutlaka ilaçlama yapılmalıdır.

" } ] }