{ "title": "Yeşil Ceviz", "image": "https://www.yesil.gen.tr/images/yesil-ceviz.jpg", "date": "21.01.2024 14:07:17", "author": "gizem uzunosmanoğlu", "article": [ { "article": "Yeşil Ceviz, ceviz bilinçli olarak tüketildiğinde en yararlı meyveler arasındadır. Juglans cinsinde yer alır. Juglans cinsi içerisinde günümüz özelliklerine göre belirlenen 18 türden en önemlisi ve üstün meyve kalitesi ile ceviz denildiğinde akla gelenler ilk olarak İngiliz cevizi, Anadolu cevizi, İran cevizi olarak adlandırılan Juglans regia'dır. Yabani formdaki ceviz türlerinin dünyanın birçok yerine yayılma alanı bulmuştur. Daha yaprakları çıkmadan Mayıs'ta çiçeklenir. Meyveleri kalın ve yeşil kabuğun içinde bulunmaktadır. Genellikle meyveleri Haziran ortasında olgunlaşmış meyveleri ise Eylül ayında toplanmaktadır. Ceviz hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilmektedir. Yararlanılması gereken bir besindir. Taze cevizin içerisinde özel bir yağ bulunmaktadır. Bunun yanı sıra albimün, su, şeker ve selüloz vardır. Cevizin anavatanı kimine göre Çin, kimine göre ise İran'ın Ghilan bölgesi olarak da bilinir. Yeşil ceviz Chinon juglon adlı aktif bir madde içerir. Ceviz çok değişik şekillerde tüketilmektedir. Çerez olarak, pasta ve bisküvi sanayinde, parfüm sanayinde, reçel, helva yapımında, tanen, boya, kauçuk ve plastik endüstrisinde, yağ olarak, ilaç sanayinde, sucuk, samsa, pestil yapımında tüketilmektedir. Ayrıca yeşil ceviz ağacının kerestesinin son derece kıymetli olmasından dolayı da oymacılıkta bu yönde aranan materyallerin başında gelmektedir. Yeşil cevizin içerisinde A, B, C, E ve K vitaminleri bulunur. Beynin ihtiyacı olan besinleri besinleri içerisinde bulundurur.

Yeşil Cevizin Faydaları, bu meyvenin faydaları arasında karında su toplanmasına engel olduğu bilinir. Enerji verir, hazımsızlıklara yararlı olduğu görülür, taze ceviz bal ile yenirse hemoroite ve basura da iyi gelir. Geçmeyen inatçı nasırların üzerine sürülen ceviz yağının zamanla bu nasırı yok ettiği görülür. Göğüs hastalıklarına şifa olduğu görülmüştür. E vitamini bakımından zengin olan ceviz bağırsakta hissedilen ağrıların geçmesinde ve bağırsakta bulunan tenya adı verilen bağırsak solucanının düşmesine de yardım eder. Cevizden bir tane yemek bile ağız kokusunu düzeltir. Hazımsızlıklara yarar sağlar. Öksürüğe de iyi geldiği bilinir. Aktarlardan alabileceğimiz sedef otu ve incir ile tüketilirse panzehir görevi görür. İçindeki özel yağ sayesinde kabızlığı da giderir. Kusmaya ve dalak ağrısına iyi gelir. Kabukları ise saç boyamak da kullanılır. Kas dokusunun gelişmesi ve çalışması için etkilidir. Ses kısıklığına iyi gelir. Kalbi korur ve kalp hastalıklarına da yararlı olduğu görülmüştür. Yeşil kabuğunun çayı da cinsel gücü artırır. Kolesterolü düşürür ve kansızlığa iyi gelir.

Yeşil Cevizin Zararlı, yeşil cevizin faydaları olduğu kadar zararları da vardır. Yeşil cevizin fazla tüketilmesi zararlıdır. Fazla tüketildiği takdirde baş ağrısı yapar. Cinsel arzuyu artırdığı da bilinir. Bu yüzden tüketilmesine dikkat edilmelidir. Badem ile tüketilmesi zararlıdır. Cevizin yetişmediği iklimlerde yaşayan insanların ceviz tüketmesi sakıncalı olabilir. Hatta bazı kitaplara göre ise bu durum ölümcül sonuçlara da yol açtığı bilinir. Kan şekerini düşürür. Özellikle yağ oranı yüksek olduğu için kilo problemine neden olabilir. Çok küçük yaşta olan çocuklarda cevizin içerisinde bulunan mineral ve vitaminler oldukça fazla olduğu için bünyesine zarar verebilir. Cevizin içerisinde bulunan yağ asitleri nedeniyle cildi hassas olan kişilerin dikkat edilmesi önerilir. Aksi takdirde kişide sivilce ve deri kızarıklıklarına yol açar. Aşırı tüketimi alerjik reaksiyonlara da yol açar." } ] }