{ "title": "Yeşil Ceviz", "image": "https://www.yesil.gen.tr/images/yesil-ceviz.jpg", "date": "21.01.2024 14:07:17", "author": "gizem uzunosmanoğlu", "article": [ { "article": "Yeşil Ceviz, ceviz bilinçli olarak tüketildiğinde en yararlı meyveler arasındadır. Juglans cinsinde yer alır. Juglans cinsi içerisinde günümüz özelliklerine göre belirlenen 18 türden en önemlisi ve üstün meyve kalitesi ile ceviz denildiğinde akla gelenler ilk olarak İngiliz cevizi, Anadolu cevizi, İran cevizi olarak adlandırılan Juglans regia'dır. Yabani formdaki ceviz türlerinin dünyanın birçok yerine yayılma alanı bulmuştur. Daha yaprakları çıkmadan Mayıs'ta çiçeklenir. Meyveleri kalın ve yeşil kabuğun içinde bulunmaktadır. Genellikle meyveleri Haziran ortasında olgunlaşmış meyveleri ise Eylül ayında toplanmaktadır. Ceviz hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilmektedir. Yararlanılması gereken bir besindir. Taze cevizin içerisinde özel bir yağ bulunmaktadır. Bunun yanı sıra albimün, su, şeker ve selüloz vardır. Cevizin anavatanı kimine göre Çin, kimine göre ise İran'ın Ghilan bölgesi olarak da bilinir. Yeşil ceviz Chinon juglon adlı aktif bir madde içerir. Ceviz çok değişik şekillerde tüketilmektedir. Çerez olarak, pasta ve bisküvi sanayinde, parfüm sanayinde, reçel, helva yapımında, tanen, boya, kauçuk ve plastik endüstrisinde, yağ olarak, ilaç sanayinde, sucuk, samsa, pestil yapımında tüketilmektedir. Ayrıca yeşil ceviz ağacının kerestesinin son derece kıymetli olmasından dolayı da oymacılıkta bu yönde aranan materyallerin başında gelmektedir. Yeşil cevizin içerisinde A, B, C, E ve K vitaminleri bulunur. Beynin ihtiyacı olan besinleri besinleri içerisinde bulundurur.