{ "title": "Yeşil Erik", "image": "https://www.yesil.gen.tr/images/yesil-erik.jpg", "date": "20.01.2024 06:04:38", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Yeşil Erik, gülgiller familyasından olan erik, Prunus cinsi meyvesi yenen bir ağaç türünün mahsulüdür. Türkiye'de Doğu Anadolu bölgesinin yüksek yaylalarında ve Güneydoğu Anadolu'nun kurak kısımları hariç her yerde yetişebilir. Baharda beyaz renkli çiçek açar, erkenci dönem denilen Can eriğini olgunlaşma döneminde ise Japon eriği takip eder. Çalımsı ya da yüksek ağaçlarda yetişir. Kullanma şekillerine ve olgunluk zamanına göre farklı çeşitlere ayrılan erikler; sert çekirdekli, yenilen kısmı etli, sulu ve gevrek olan, yeşil renkte mayhoş bir meyvedir. Tüm dünyadaki erik çeşitleri 2000'in üstünde olup Türkiye'de yetiştirilen türleri 200'den fazladır. Hem meyve hem kurutularak tüketilen eriğin pazarda karşılaştığımız en çok türleri; can erik, papaz eriği, malta eriği ve mürdüm eriği çeşitleridir. Erik, yeşil olduğu gibi olgunlaşma sonrasında, sarı, kırmızı ve mor gibi çeşitli şekilleri de mevcuttur. Türü fark etmeksizin yaz aylarının vazgeçilmezi olan erik, yüksek oranda lif içerir. İçerisinde bol miktarda A, B ve C vitaminleri barındıran eriğin, alerjen riski oldukça düşüktür. Magnezyum ve potasyum yönünden de zengin olup demir emilimini hızlandıran faydalı bir meyve türüdür. Fakat birçok gıda gibi eriği de aldıktan kısa bir süre içinde taze taze tüketmeliyiz. Özelikle hamile bayanların aşerme dönemlerindeki gözde meyvelerinden biridir erik.