{ "title": "Yeşil Mercimek Köftesi", "image": "https://www.yesil.gen.tr/images/yesil-mercimek-koftesi(1).jpg", "date": "19.01.2024 07:37:08", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Yeşil mercimek köftesi, oldukça sevilen yemeklerden biridir. Öğlen yemeklerinde, beş çaylarında, akşam yemeklerinde, kadınlar arasındaki organizasyonlarda sıklıkla menüde yer alan yemeklerden biridir. Özellikle yaz aylarında çok sık yapılır. Çünkü soğuk yemeklerdendir. Çok sevilen bir yemek olması ile içeriğinde yeşil mercimek de bulundurması oldukça sağlıklı bir yemek olmasını sağlıyor. Hem sağlıklı hem lezzetli olan bu yemek yapımı da çok zor olmayan bir yemektir. Tüm hanımların rahatlıkla yapabileceği bir yemektir. Şimdi bu güzel yemeğimizin tarifine bakalım.

Yeşil mercimek köftesi yapımı için gerekli malzemeler
Yeşil mercimek köftesi nasıl yapılır?

Yeşil mercimek köftesi için bir buçuk su bardağı mercimek iyice yıkanır ve süzülür. Bir tencereye alınır ve üzerine dört su bardağı kadar su konulur ve tencere ocağa alınıp altı açılır. Mercimekler pişince üzerine orta bulgur eklenir. Bulgur ile 2-3 dakika ocakta tutulur. Ardından tuzu atılır ve karıştırılıp altı kapatılır ve tencere kapağı kapatılır. Yaklaşık bir saat kadar bu şekilde dinlenmesi gerekir ki bulgur iyice yumuşasın. Bu süre içerisinde soğanlar soyulmalı ve küçük küçük doğranıp bir tavaya alınmalıdır. Üzerine sıvıyağ eklenir ve ocağa alınıp altı açılır ve soğanlar iyice kavrulur. Soğanlar kızarınca üzerine domates salçası ve biber salçası konulur ve kavrulmaya devam edilir. Bu sırada kimyon ve pul biber atılarak biraz daha kavrulur ve ocaktan alınıp bir kenara konulur. Ardından maydanoz ve yeşil soğanlar ayıklanır yıkanır ve ince doğranıp bir tabağa alınır. Ardından tencerede ıslatmış olduğumuz bulgur genişçe bir kaba alınır. Çok sıcak ise biraz karıştırılarak soğuması sağlanır. Elinizi yakmayacak bir sıcaklığa ulaşınca elle yoğrulmaya başlanır. Daha önceden kavurduğumuz salça ve soğan üzerine eklenir ve iyice yoğrulur. Elinizle sıkmalar yaptığınızda tam tutuyorsa dağılmıyorsa olmuş demektir. Üzerine yeşillikleri de ekleyerek bir iki daha yoğrulur. Ardından sıkmalar yapılır ve servis tabağına dizilir. Yanına marul, turşu ve ayran veya çay ile servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }