{ "title": "Yeşil Mercimekli Börek", "image": "https://www.yesil.gen.tr/images/yesil-mercimekli-borek.jpg", "date": "19.01.2024 15:27:51", "author": "osman Karakaya", "article": [ { "article": "Yeşil Mercimekli Börek, Yeşil mercimek ilkbahar ayların da ekilen ve yaz aylarında hasat edilen bir bakliyat çeşididir. Mercimeğin birçok çeşidi vardır, yeşil mercimek, kırmızı mercimek ve siyah mercimek gibi çeşitleri bulunmaktadır. Bu mercimeklerin birçok yemeği de yapılır. Zaten Türk mutfağı eşsiz lezzetleriyle meşhur bir ülkedir. Her türlü bakliyatın yemeği çeşit çeşit yapılır.

Ama en çok hamur işleri ve etli yemekleri başta gelir. Özellikle hamur işleri her çeşidi ile yapılır ve sevilerek tüketilir. Hamur işleri denildiği zaman en başta börekler, çörekler, pastalar ve kurabiyeler gelir. Bu yemeklerin hepsi her damağa hitap eder, büyüklü küçüklü herkes severek tüketir. Özellikle börekler, çocukların vazgeçilmez yemekleri arasındadır. Şimdi sizlere mercimek sevmeyen çocuklara bile mercimeği sevdiren bir tarif vereceğim. Yeşil mercimekli börek, yapılması biraz zahmetli ve uğraş isteyen bir yemektir. Piştiği zaman ise emeğine değdiğini göreceksiniz. Şimdi mercimekli böreğimizi yapmaya başlayalım.

Yeşil Mercimekli Börek Hamuru için
Yeşil Mercimekli Börek İçi için
Yeşil Mercimekli Börek Sosu için
Yeşil Mercimekli Börek Üzeri için
Yeşil Mercimekli Börek Nasıl Yapılır?

İlk önce hamurumuzu hazırlayalım. Hamur için geniş bir leğen alalım. Sonra içine yumurta, su, sıvı yağ, yoğurt ve tuzu kapın içine alalım. Hepsini çırpıp sonra kabartma tozu ve unu azar azar ilave etmeye başlayalım. Elimiz ile hamuru yoğurmaya başlayalım, hamurumuz kulak memesi kıvamına geldiği zaman yoğurma işlemini bitirelim. Sonra dinlenmesi için hamuru bir kenara alalım ve iç harcı hazırlamaya başlayalım.

İçi için yeşil mercimeği pişene kadar haşlayalım. Sonra suyunu süzelim ve soğanları yemeklik doğrayıp, tereyağı ve sıvıyağı bir tavaya alalım. Yağı eritip üzerine soğanları alalım, soğan pembeleşene kadar kavurup, yeşil mercimeği üzerine alalım. Biraz kavurup içine tuz, karabiber ve pul biberi atalım ve soğuması için biraz bekleyelim.

Hamuru temiz tezgâhın üzerine alalım portakal büyüklüğünde koparıp altını üstünü unlayalım. Sonra oklava yardımı ile açalım, biraz ince olsun. Arasına sürmek için yağı, sodayı ve yoğurdu bir kapın içinde çırpalım. Sonra açtığımız hamurun her yerine gelecek şekilde sürelim. Daha sonra hamuru dörde bölüp, uç kısmına iç harçtan koyalım ve rulo yapalım. Sonra yağlanmış fırın tepsisinin içine dizelim. Kalan malzemeyi de aynı şekilde yapalım. Sonra üzerine sıvı yağ ile yumurtayı sürelim. 180 derecelik fırına sürelim, üzeri kızarana kadar pişirelim. Sonra sıcakken çay ile servis yapalım.
" } ] }