{ "title": "Yeşil Pasaport", "image": "https://www.yesil.gen.tr/images/yesil-pasaport.jpg", "date": "23.01.2024 03:38:09", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Yeşil pasaport, hususi pasaport olarak da bilinen bu pasaportun verilme işlemi, yasama görevinde bulunan eski üyelerine, eski bakanlara, birinci ikinci ve üçüncü derecede kadroda bulunan emekli sandığından kesintileri bulunan devlet memurlarına ve diğer kamı görevlilerine, diplomatik pasaport verilmesini gerektiren görevler ya da resmi vazifeler için kendi hesaplarına verilen pasaporttur. İçlerinde emeklilik durumlarında ya da geri çekilme durumlarında vazifelerinden ayrılmış olanlara verilen bu çeşit pasaportlardır. Bunların dışında Büyük şehir belediye başkanlarına, il ve ilçe belediye başkanlarına, kademeli belediye başkanlarına da hususi pasaport verilir. Hususi pasaport alan kişiler ailelerinden eşlerine de aynı şekilde yeşil pasaport alabilirler.

Yeşil pasaportun özellikleri nelerdir?
Vizesiz giriş yapılan ülkeler arasında Almanya, Fransa, İtalya, Rusya başta gelenlerdendir. Yeşil pasaport sahibi olan kişiler vizesiz girebilecekleri ülkeleri dış işleri bakanlığının internet sayfasından öğrenebilirler.

Yeşil pasaport alabilmek için gereken evraklar
Yeşil pasaportun, başvurusu için pasaport cüzdan bedelinin ödendi makbuzunun yanınızda bulunması gereklidir. Yeşil pasaportun avantajları arasında ne ülkemizde ne de diğer ülkelerde bir ayrıcalık gibi görünse de bu düşünce kesinle doğru değildir. Yeşil pasaportun diğer pasaportlardan farkı pasaport harcı ödememek ve bazı ülkelere vize almadan giriş yapabilmektir. Yeşil pasaport sadece bizim ülkemize has bir durum değildir birçok ülkede de kendi devlet memurlarına bakanlarına tanımladığı bir pasaport türü vardır. Bazı ülkelerde renkleri farklı da olsa işlevsellikleri aynı olan pasaportlarda vardır. Kuveyt, Tunus ve Brezilyada gir pasaport olarak geçer.

Yeşil pasaport kullanımı dediğimiz gibi devlet memurları kademelerine göre, bakanlara ve belediye başkanlarına verildiğini belirttiğimiz bu pasaport ailelerinde bulunan eşlerine verilebileceğini belirttiğimiz bu pasaport verilen kişinin çocukları için on sekiz yaşını geçmemiş olması ve belirtilen belgelerin hazırladığı evraklarla temin edip onlarda kullanabilirler.

Yeşil pasaport formları doldurulurken kişinin kendisi değil memurlar tarafından doldurulur ve mühürlenir. Kadro kısmı gerekli personel birimleri tarafından kontrol edilerek evraklar hazırlanır ve imzalanır. Müracaatlar mutlaka hak sahibine tarafından yapılmalıdır. Yoksa işlemlerin başlaması mümkün değildir.

Yeşil pasaport, memurlarının formları imzalayacak kişilerin yetkilerini her yıl emniyet müdürlüğüne bildirmeleri gerekir. Normal halka verilen pasaportla arasında çok büyük farklılıklar yoktur ama önemli bir farklılık vardır.
" } ] }