Yeşil Fasulye
Yeşil fasulye, besleyici özelliği yüksek olan sebzelerden biridir. Amerika yeşil fasulyenin anavatanı olarak bilinmektedir. Baklagiller familyasına ait olan yeşil fasulye, sarılgan, bir yıllık sebzedir. Birçok türü olan fasulye, sırık ve bodur fasulye olarak gruplandırılır. Sırık fasulye, Ayşe kadın, şeker, çalı ve barbunya olarak, bodur fasulye ise ferasetsiz ve yer fasulyesi olarak gruplandırılır.
Bitkinin çiçek kısmı sarı, beyaz, kırmızı ya da mora yakın bir renktedir.
Besin değeri olarak bakıldığında tazesine göre kurusunda değerler daha yüksektir. 100 gramı 340 kaloridir. Tazesin de ise 100 gramı 25-100 kalori arasında değişir. Kalsiyum, fosfor, demir, sodyum ve potasyum bakımından zengin içeriğe sahiptir. Ayrıca A, B grubu, C ve E vitaminleri bakımından iyi bir kaynaktır. Kolesterol içermeyen bir bitkidir. Sağlık açısından inanılmaz faydalı olan fasulyenin bilindik bir zararı yoktur. Yetişkinlerin ve çocukların düzenli olarak tüketmesi gereken bir sebzedir.
Yeşil fasulyenin faydaları nelerdir?- Kalp çarpıntısına karşı iyi gelir.
- Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. İçeriğindeki K vitamini beyin ve sinir sistemi için oldukça faydalıdır. Yine içeriğinde beyin ve bilişsel fonksiyonların yerine gelmesi için faydalı olan tiamin bulunmaktadır.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır.
- Yaşlanmayı geciktirir.
- İçeriğinde yer alan antioksidan maddeler sayesinde vücutta kanser oluşumunu engeller.
Meme, bağırsak kanserine karşı oldukça faydalıdır.
- Diyabet hastaları için faydalı bir besindir. İnsülin ve kan düzeyini ayarlayan bir sebzedir. Yemeklerden sonra yürüyüş yapmak kan şekerini nasıl düşürüyorsa aynı şekilde yeşil fasulye de yemeklerden sonra kan şekerini düşürücü etki sağlayan protein bakımından zengindir.
- İçeriğinde bulunan demir sayesinde anemiye karşı iyi gelir.
- Folik asit içeriği özellikle gebelik döneminde anne ve bebek sağlığı için faydalıdır. Anne karnındaki bebeğin gelişimini destekler.
- Basur problemi olanlar yeşil fasulye tüketebilir. Ayrıca kabızlık ve kalın bağırsak problemlerine karşı da tavsiye edilmektedir. Sindirim hareketlerini hızlandırır ve artıkların dışarı atılmasını kolaylaştırır. Artıkların dışarı atılmasını kolaylaştıracak çözünmez lifler bakımından zengin içeriğe sahiptir. Sindirim isteminde yer alan yararlı bakterileri arttırıcı etkisi vardır.
- Potasyum içeriği sayesinde hiper tansiyona karşı iyi gelir.
- Kandaki kötü kolesterolü düşürür. 1 ay boyunca düzenli yeşil fasulye tüketen kişilerin kanlarında kolesterol oranının %19 düştüğü tespite dilmiştir.
- Lif bakımından zengin içeriğe sahip olan yeşil fasulye zayıflamak için yapılan diyet listelerine eklenerek tüketilebilir.
- Kalp sağlığını korur. İçinde yer alan folat kalp ritmini düzenler. Kalp krizi ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- İçeriğinde bulunan manganez ve kalsiyum kemiklerin daha sağlıklı olmasını sağlar. Kemik erimesi başta olmak üzer birçok kemik hastalığına karşı vücudu korur.
- Amino asitler, yağlı asitler ve lipitler sayesinde cilt sağlığını olumlu yönde etkiler. Ciltte oluşan aknelere karşı faydalıdır. İçeriğinde yer alan mineraller sayesinde tırnak sağlığını korur.
- Bazı kaynaklara göre fasulye migren ağrılarına karşı iyi gelmektedir. Baş ağrısını ve kan basıncını düzenlediği bilinmektedir.
- İçeriğinde yer alan bol miktardaki çinko göz sağlığını olumlu yönde etkiler. Göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskine karşı tüketilebilir.
- Romatoid artrit ağrılarına karşı bakır içeriğiyle faydalı olur.
- Magnezyum içeriği astım hastaları için faydalı olur.
- İçeriğinde bol miktarda protein bulunan fasulye çocukların gelişimi içinde faydalıdır.
21.01.2024 09:36:22
Yeşil Fasulye ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Yeşil Fasulye"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|