Yeşil Mercimek Çorbası Kaç Kalori, Tarihsel olarak ilk çağlardan itibaren mutfaklarda geniş bir yeri olan çorbası, pilavı, köftesi ve salatası olarak her yiyeceğin içerisinde kullanılan bir bitkidir. Mercimek, tek başına yemek yapımında kullanıldığı gibi, yardımcı malzeme olarak da kullanılır. Mercimek bitkisinin sarı, kırmızı ve yeşil gibi çeşitleri türleri de vardır.
Her birinin lezzeti ve özelliği farklıdır. Mercimek kırmızı taneleriyle yapılan çorbası da severek içilir. Yeşil taneleriyle hazırlanan yemekler arasında köftesi doğal bir protein kaynağıdır. Yanı sıra yeşil mercimek ve sarı da kurak iklimi seven bu bitkinin Anavatanı Orta Asya'dır. Bundan dolayı yeşil mercimek ve sarı da tam bir vitamin kaynağıdır. Yapılan bir çalışmada; İçeriğinde yüksek oranda yararlı karbonhidrat bulunur. Bu sebeple yüksek karbonhidrat olmasına rağmen glisemik indeksi çok düşüktür. Çünkü sindirimi uzun süren yeşil mercimek, karbonhidratları açısından kana karışırken çok yavaş yavaş geçer.
Yeşil mercimek çorbası kaç kalori olduğunu araştırırsak, bir tabak mercimek çorbası 200 kaloridir. Ayrıca bu mercimek çorbasını hazırlarken kullanılan yağ oranı ve mercimek miktarına bağlı olarak azaltılıp artırabilir.
Oysa 1 yemek kaşığı kuru mercimek 42 kaloridir. Bu açıdan kırmızı mercimek diğerlerine göre daha çabuk pişer. Aslında daha yumuşak olmasından kaynaklanıyor. Buna istinaden yorgunluk ve bitkinlik hissedilen zamanlarda kişilerde enerji verici özelliğini yansıtır.
Kilo vermek isteyen kişilerinde mercimek tüketmesi metabolizmayı hızlandırdığı için olağanüstü bir etki yaratır.
Yeşil Mercimek Faydaları Nelerdir?
- Mercimek içeriğindeki demir bakımından çoğu besinden zengindir.
- Bu sebeple kansızlık sorunu olanlar için ideal bir yardımcıdır.
- Vücudu zinde tutmak için ve enerjik olmasında çok faydalıdır.
- Göz hastalıklarına ve göze iyi gelen faydalı bir besin kaynağıdır.
- Mercimek sinirleri yatıştırır ve yıpranan sinirlerin onarımını yapar.
- Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve hazmı kolaylaştırır.
- Emzirme döneminde anne sütünü artırmada çok faydalıdır.
- Kalp ve damar hastalıklarında korunmak için çok faydalıdır.
- Yeşil mercimeğin suyu içilmesi halinde kas ağrılarına iyi gelir.
- Kansızlığın giderilmesinde ilaç kadar oldukça faydalıdır.
Yeşil Mercimek Çorbası Nasıl Yapılmalı?
Yeşil mercimek; Kabuklu olan bu mercimek türü pişirme sırasında dağılmaz. Aroması içine iyice çeker. Yemek yaparken 40 dakika kadar haşlanması kafidir. Salatası için yarım saat haşlanması uygundur. Bu şekilde haşlanan mercimek yemeklerde kullanılabilir. Bu şekilde yeşil mercimek çorba yapımında kullanılabilir. Eğer yağ miktarı uygun şekilde ayarlanırsa, kalori bakımından diyet yapanlar içinde uyumlu olur. Besleyici olması ve bir tabak yeşil mercimek çorbasının 200 kalori olması bakımından her zaman tercih edilebilir.