Yeşil Mercimek
Yeşil mercimek, Yerden yaklaşık 1 metre kadar yüksekliğe uzayan yuvarlak tohumları olan baklagiller ailesine ait vitamin yönünden çok zengin bir bitkidir. Merdümek olarak da bilinmektedir. Tarihte bir ilk olarak ilk yeşil mercimek üretimi Asya ve Akdeniz bölgesinden yapılmakta olup Güneydoğu Anadolu ve iç Anadolu bölgesinde yetişmektedir. Ana vatanı Orta Asyadır.
Yeşil mercimek yazların kurak kışları da ılık geçtiği her yerde yetişmektedir. Yozgat, Nevşehir, Aksaray ve Çorum illerinde yetişmektedir. Dünyada ise ABD, Kanada, Hindistan ve Avustralya da yapılmaktadır.
Yeşil mercimek yetiştirmek için gerekenler- Toprağın hafif asitli olması ve pH değerinin yüksek olması
- Hafif kireçli hava geçiren verimli topraklarda ekili olması
- Mercimek yetiştiriciliği hakkında yeterli bilgiye sahip olunması
- Sıcaklığın 7-15 derece arasında olması bu çimlenme için çok önemlidir.
- Yeşil mercimek ekilecek yerin iklimine dikkat edilmelidir. Soğuk iklime sahip olan yerlerde yeşil mercimek yetişmez. Bu yüzden yer hakkında da yeterli bilgiye sahip olunması gerekmektedir.
Yeşil mercimeğin faydaları nelerdir?- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Yorgunluğun ve halsizliğin giderilmesine yardımcı olur.
- Vitamin ve mineral bakımından çok zengindir. (Kalsiyum, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, potasyum, klor, bakır, iyot, karbonhidrat)
- Kolesterolü düşürücü özelliğe sahiptir.
- Kansızlığa iyi gelir.
- Kaynatılıp suyu içilince kas ağrılarına çok iyi gelir.
- Kabızlığı önler.
- Diyabet ve şeker hastalıklarının önlenmesini sağlar.
- İçinde bulunan A vitamini sayesinde gözlere de yararı vardır.
- Dolaşım sistemi hastalıklarından korunmamızı sağlar.
- Çocukların gelişimi içinde çok faydalıdır.
- Bol proteine sahiptir. Kırmızı et kadar protein içermektedir.
- Anne sütünü artırıcı özelliğe sahiptir.
- Sinirsel rahatsızlıkların iyileşmesine yardımcı olur.
- Zayıflamaya yardımcı bir besin kaynağıdır. Uzun süre tok tutma özelliği vardır.
- Kışın hastalıklardan kurtulmamızı sağlayan besin kaynağıdır.
- Vejateryanlar için ideal bir besin kaynağıdır.
- Yüksek miktarda folikasit içerdiği için hamilelik döneminde bol bol tüketilmesi gerekmektedir.
Yeşil mercimek ile yapılan yiyecekler- Mercimek çorbası
- Yeşil mercimekli börek
- Mercimekli bulgur pilavı
- Mercimek köftesi
- Mercimek salatası başta olmak üzere yüze yakın yemek ve zeytinyağlı çeşitleriyle Yeşil mercimek sofralarımızı süslemektedir.
21.01.2024 11:51:26
Yeşil Mercimek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Yeşil Mercimek"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|