Yeşil Çay Yeşil çay, anavatanı Uzak Asya ve Güney Asya olan, efsaneye göre sıcak su bardağının içine düşen çay yaprağının renk ve aromasını suya salması sonucu ortaya çıkan bir içecektir. Modern tedavi yöntemlerinin olmadığı dönemlerde insanlar, doğanın mucizelerine sığınarak hastalıklara karşı mücadele etmişlerdir. Bu mucizelerden biri olan yeşil çayın güçlü tedavi etkisi o dönemlerde bilinmese de, insanlar suyu tatlandırmak için bitkileri kullanmışlardır. Hoş aroma ve tadı ile yeşil çay, bu durumu fark eden insanlar tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Yeşil çay dışında da farklı hastalıklar için kullanılan ve günümüzde halen kullanımından vazgeçilmeyen birçok doğa mucizesi bitki bulunmaktadır. Yeşil çay ve benzeri yüksek antioksidan içeren bitkilerin özleri, günümüz ilaç sektörünün ham maddesini oluşturur. Ülkemiz çay üretiminde dünyada beşinci sıradadır ve bu haliyle ülke ekonomisine katkısı oldukça fazladır. Yeşil Çay Nasıl Elde Edilir? Latince adı Camellia Sinensis olan bitkinin yapraklarından elde edilen yeşil çay, bildiğimiz siyah çayın işlenmemiş halidir. Çay bitkisi, nemli ve yüksek yamaçlarda yetişir. Ülkemizde Karadeniz Bölgesi bu konuda en verimli arazi yapısına sahiptir. Çay bitkisi yetiştirilip hasat zamanına geldiğinde, özel yapım ağızlı makaslı sepetler ile toplanır. Bu toplama esnasında kalite sıralamasının yapılabilmesi için özel hasat yöntemleri belirlenir. Örneğin, tomurcuk çay için en tepeden ve elle hasat yapılırken, özel istek üzerine sadece yaprakların tek tek toplanması da mümkündür. Gerçek endüstriyel özelliklere sahip yeşil çay ise makaslı sepetlerle toplanır ve hafif ısılı fırınlarda kavrularak kurutulur. Bu işlem, yeşil çayın yeşilliğini muhafaza eder. Çay yaprakları iplere dizilerek sıkıştırılmak suretiyle kurutulursa, oksidasyon nedeniyle kararma olur ve siyah çay ortaya çıkar. Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Yeşil çay, vücutta antioksidan etkisi göstererek hücre yıkımını önler ve yaşlanma etkilerini azaltır. Antioksidanlar, serbest radikallerle bağlanarak hücrelere zarar vermesini engeller. Bu, tümör oluşumunun önlenmesi anlamına gelir. Ayrıca yeşil çay, göz sorunları olan kişiler için faydalıdır. Hem içilerek hem de gözlere yeşil çay posası ile pansuman yapılarak etkisi görülebilir. Yeşil çay, kan damarlarını güçlendirerek tansiyon düşüklüğünü giderir, sabah yorgunluğunu atar, kanser riskini azaltır, tümörleri küçültür, kolesterolü düşürür, kan şekerini düzenler, ağız kokusunu önler. İçeriğindeki C vitamini sayesinde gribe karşı korur, strese iyi gelir ve idrar söktürücüdür. Diyet programlarının vazgeçilmez bir ürünüdür. Yeşil çay, içindeki kafein sayesinde yorgunluğu azaltır ve uykusuzluğu ortadan kaldırır. Yeşil Çayın Harici Uygulamalarda Faydaları
Yeşil Çayın İçeriğinde Bulunan Maddeler Yeşil çayın içinde kafein bulunur ve antioksidan etkisi oldukça fazladır. Ayrıca: Çaya yeşil rengini veren antioksidan özelliği ile flavonoidler ve A, C, E vitaminleri olarak karşımıza çıkan kateşinler bulunur. Bunun yanında flavonoid ve kateşinlerin karışık olarak bulunduğu polifenoller bulunur. Bu sayılan mineral ve vitaminler, antioksidan özelliklidir. |