Yeşil Ceviz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Yeşil Ceviz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yeşil Ceviz

Yeşil ceviz, ceviz ağacının taze meyvesidir ve Juglans cinsine ait bir bitkidir. Bu cins içerisinde en yaygın bilinen tür, Juglans regia’dır. Juglans regia genellikle İngiliz cevizi, Anadolu cevizi veya İran cevizi olarak adlandırılır. Yabani formdaki ceviz türleri dünyanın birçok yerine yayılmıştır. Mayıs ayında, yapraklar çıkmadan önce çiçeklenir ve meyveleri kalın, yeşil bir kabuk içinde bulunur. Meyveler genellikle Haziran ortasında olgunlaşır ve Eylül ayında hasat edilir. Ceviz hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilebilir ve birçok fayda sağlar.

Yeşil ceviz, içeriğinde özel bir yağ, albümin, su, şeker ve selüloz barındırır. Cevizin anavatanı bazı kaynaklara göre Çin, bazılarına göre ise İran'ın Ghilan bölgesidir. Yeşil ceviz, Juglon adlı aktif bir madde içerir. Ceviz, çerez olarak, pasta ve bisküvi sanayinde, parfüm sanayinde, reçel ve helva yapımında, tanen, boya, kauçuk ve plastik endüstrisinde, yağ olarak, ilaç sanayinde, sucuk, samsa ve pestil yapımında tüketilir. Ayrıca yeşil ceviz ağacının kerestesi oldukça kıymetlidir ve oymacılıkta sıklıkla kullanılır. Yeşil ceviz içerisinde A, B, C, E ve K vitaminleri bulunur ve beynin ihtiyaç duyduğu besinleri sağlar.

Yeşil Cevizin Faydaları

Yeşil cevizin birçok faydası vardır:

  • Karında su toplanmasını engeller ve enerji verir.
  • Hazımsızlıklara iyi gelir.
  • Taze ceviz bal ile yenildiğinde hemoroit ve basura iyi gelir.
  • Geçmeyen inatçı nasırlara sürülen ceviz yağı nasırı zamanla yok eder.
  • Göğüs hastalıklarına şifa sağlar.
  • E vitamini bakımından zengin olan ceviz, bağırsak ağrılarına iyi gelir ve bağırsakta bulunan tenya solucanının düşmesine yardımcı olur.
  • Ağız kokusunu giderir.
  • Öksürüğe iyi gelir.
  • Sedef otu ve incir ile tüketildiğinde panzehir görevi görür.
  • Özel yağı sayesinde kabızlığı giderir.
  • Kusmaya ve dalak ağrısına iyi gelir.
  • Kabukları saç boyamada kullanılır.
  • Kas dokusunun gelişmesi ve çalışması için etkilidir.
  • Ses kısıklığına iyi gelir.
  • Kalbi korur ve kalp hastalıklarına yararlıdır.
  • Yeşil kabuğunun çayı cinsel gücü artırır.
  • Kolesterolü düşürür ve kansızlığa iyi gelir.

Yeşil Cevizin Zararları

Yeşil cevizin faydalarının yanı sıra bazı zararları da mevcuttur:

  • Fazla tüketildiğinde baş ağrısına neden olabilir.
  • Cinsel arzuyu artırdığı için dikkatli tüketilmelidir.
  • Badem ile birlikte tüketilmesi zararlıdır.
  • Cevizin yetişmediği iklimlerde yaşayan insanların ceviz tüketmesi sakıncalı olabilir ve bazı durumlarda ölümcül sonuçlara yol açabilir.
  • Kan şekerini düşürür.
  • Yüksek yağ oranı nedeniyle kilo problemine neden olabilir.
  • Çok küçük yaştaki çocuklarda içeriğindeki mineral ve vitaminler bünyeye zarar verebilir.
  • Yağ asitleri nedeniyle cildi hassas olan kişilerde sivilce ve deri kızarıklıklarına yol açabilir.
  • Aşırı tüketimi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Petrol Yeşili Rengi Yapılışı

Petrol Yeşili Rengi Yapılışı

Güncel

Yeşil Rengin Tonları

Yeşil Rengin Tonları